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venerdì 30 gennaio 2009

Sergio e Dino Colla / Sergio and Dino Colla



Qualche anno fa sono andato ad Alagna. Appena arrivato in questo posto a me sconosciuto sito dall'altra parte della montagna, entro in un bar, mi siedo al banco e ordino una bottiglia di Gattinara, il Barmam sgrana gli occhi e stupito mi chiede se intendo bere la bottiglia da solo, io gli rispondo che sicuramente avrei trovato qualcuno con cui gustarla, infatti, da lì a poco, arrivano degli amici del barman che invito a bere con me. Quella sera abbiamo fatto una grande festa e come spesso accade dopo una festa siamo diventati amici. Negli anni a seguire quando andavo ad Alagna andavo sempre a trovare il barman Sergio Colla e qualche anno dopo, quando il nostro mitico Barman Paolo Bardi, dopo 30 anni di servizio, è andato in pensione, gli ho chiesto se voleva diventare il Barman de Les neiges d'antan, Sergio ha accettato. Un giorno, Sergio, dopo essere tornato da un riposo, a casa, dall'atra parte della montagna, mi ha chiesto se per caso conoscevo dei Bich che negli anni 50' gestivano un albergo a Cervinia perché il suo vecchio padre Dino aveva lavorato come cameriere da loro ed erano diventati amici... Quell'albergatore di Cevinia degli anni 50' era mio nonno !
Nel 1950 alla fine della stagione invernale mio nonno Graziano ha referenziato il papà di Sergio. Questo è il documento che Sergio ha trovato in un cassetto dopo che il vecchio padre è morto...

Sergio and Dino Colla
A few years ago I went to Alagna. As soon as I had arrived, in this place on the other side of the mountain where I had never been before, I went into a bar, sat down at the counter, and ordered a bottle of Gattinara wine. The barman looked at me in surprise and asked me if I intended to drink the bottle alone. I replied that I was sure that I would find someone with whom to enjoy it, and in fact, soon after, some people arrived, friends of the barman, and I invited them to have some wine with me. That evening turned into a brilliant party, and, as often happens after a party, we became friends. Over the following years, when I went to Alagna I always looked up the barman Sergio Colla. A few years later, when our famed barman Paolo Bardi retired after 30 years service, I asked Sergio if he would like to take over the bar at Les neiges d’antan, and he accepted. One day, on his return from a break at home on the other side of the mountain, he asked me if I knew of some people named Bich who had run a hotel in Cervinia, because his father Dino had worked as a waiter in that hotel and they had become good friends… That hotelier in Cervinia during the 1950s was my grandfather! In 1950, at the end of the winter season, my grandfather Graziano gave a reference to Sergio’s father. This is the document that Sergio found in a drawer after his father had died…
(The letter, written on notepaper headed “Hotel Edoardo Bich, Cervinia-Breuil, 2004 metres, telephone n° 21”, runs as follows: Certificate. I hereby certify that I employed Dino Colla as a waiter from 17 February to 25 April 1950. I was satisfied by his work, and I would warmly recommend him to other employers. He left my employment at the end of the season. Cervinia, 25 April 1950. Signed Graziano Bich”.




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