Visualizzazioni totali

venerdì 26 dicembre 2008

lo sapevate che le nocciole scaldano? / Did you know that hazelnuts are very warming?


l'altro ieri è tornata a scaldare la caldaia a legna! A causa del maltempo non abbiamo potuto rifornirci del cippato ( piccoli pezzi di legna sminuzzati ) mai come quest'anno tanta neve! Per un mese intero la stradina che porta all'albergo è rimasta imbiancata e i grossi camion non riuscivano a consegnarci il combustibile... Ma l'altro ieri da Cortemiglia (CN) è arrivato un bilico di 100 metri cubi di gusci di nocciole che scalderanno sia l'acqua sanitaria che i termosifoni dei nostri ospiti durante tutte le vacanze di Natale. Chiaramente il bilico non poteva raggiungerci, a mal a pena è riuscito a salire la valle e per fortuna non ha trovato nessun intoppo altrimenti se si fosse fermato a causa delle forti perndenze non sarebbe più riuscito a ripartire! La società degli impianti di risalita ci ha dato il permesso di scaricare l'enorme volume di nocciole in un parcheggio a pochi km dall'albergo, poi con dei piccoli camion da 10 metri cubi l'uno abbiamo riempito il silos. E' stato impressionante veder scaricare la valanga di gusci dall'enorme bilico! Un sacco di passanti si sono fermati a guardare incuriositi. Ma alla fine che bello bruciare gli scarti della lavorazione delle nocciole al posto del fetente gasolio! La nuova caldaia, come tutto quello che facciamo, è stata molto sofferta. Da quando abbiamo cominciato gli scavi sono passati 3 anni, per ricavare lo spazio dove costruirla segato una montagna di roccia, subito ritardi di installazione di oltre un anno, costata 200.000,00 €...qundi cercate di capirmi se divento idrofobo quando rimaniamo seza combustibile e devo bruciare il fetente gasolio !!!
Per chi non lo sapesse il mio nuovo slogan è... mangiate la crema di Re Carlo!


The day before yesterday, the wood-fired boiler started up again! Due to bad weather, we were unable to replenish our stores of wood chips, because there has never been as much snow as this year. The lane leading up to the hotel has been continuously snow-bound, and the large lorries could not deliver us the fuel. But the day before yesterday, a tip-up lorry arrived from Cortemiglia (near Cuneo) with a hundred cubic metres of hazelnut shells, which will be used to heat tapwater and power the heating for our guests during the Christmas holidays. Of course, the lorry couldn’t reach us: it had difficulty even just coming up the valley, and luckily it did not run into any blocks caused by traffic, because, given the steep slopes, if it had stopped it wouldn’t have been able to get going again! The ski-lift company gave us permission to unload this vast quantity of hazelnut shells in a car-park a few kilometres from the hotel, and then a series of small lorries, each carrying ten cubic metres, ferried the shells and filled our silos. It was amazing to see the articulated lorry tip out all those nutshells! A lot of passers-by stopped to watch the scene. But it was all worth it: it’s fantastic to be able to burn a waste-product from hazelnut production rather than using smelly heating oil! The new boiler was, like everything we do, a complicated project. From the moment that we started excavation, three years have gone by. We created space for it by cutting into a vast wall of rock. Then there was over a year’s delay in installation, at a cost of 200,000 euro… so try to understand me if I dislike wasting hot water when the fuel runs out and I have to burn smelly heating oil!!! For those who didn’t know it, my new slogan is… eat King Charles’ cream!

Nessun commento: